Ouderlingengesticht 'De Heilige Familie'


de Kasteelstraat met op de voorgrond het 'Ouderlingengesticht De Heilige Familie'
foto ca 1934

commentaar bij de foto:
Links op de foto: de broodkar van Frederic Buyse, brooduitvoerder van de 'Maatschappij Het Volk' van Kortrijk. Frederic (1889-1957) en zijn vrouw Louise Belaen (1891-1937) verhuisden ca 1934 van hun huis in de Klein-Harelbekestraat, waar nu Hendrik en Ria Vandamme wonen, naar het huis aan de overkant van het gesticht, waar nu Guido Van Wassenhove woont (nr 10). Frederic Buyse is vader van Roger en Paul uit de Min. De Taeyelaan en van Jeanne uit de G.Gezellelaan.

Over het bejaardentehuis:
Reeds eerder, namelijk van 1873 tot 1899, stond op dezelfde plaats een bejaardentehuis van het 'Bureel van Weldadigheid' of het OCMW van toen.

In 1899 maakte het schamele gebouw plaats voor een mooi 'oudemannenhuis', door aannemer Despriet van Hulste gebouwd in opdracht van de Zusters van de H. Familie uit Kotrijk, die het burgerlijk Godshuis overnamen.
De statige nieuwbouw bestond uit drie delen: in het midden het klooster, rechts de mannen- en links de vrouwenafdeling. Boven was ruimte voorzien voor enkele kamers voor betalende pensionairs. Achter het klooster en de vrouwenafdeling was er een kapel. Een kleine tuin, een Lourdesgrot en wat land met een boerderij rondden het geheel af.

Tijdens WO I werden hier de typhuspatienten verpleegd. Vanaf oktober 1917 tot het einde van de oorlog 'logeerden' hier ook de zusters van de meisjesschool. Hun school en klooster waren immers 'lazaret'.
Op 7 oktober 1918 veroorzaakten enkele bommen wat stoffelijke schade aan het gesticht. In de nacht van 17 op 18 oktober 1918 kwam het ergste: de gasbommen ! Een zware tol voor het gesticht: drie zusters waaronder de overste en zeven kostgangers verloren het leven. Gelukkig waren de zusters van de meisjesschool daags voordien, dus nipt op tijd, vanuit het geticht naar hun moederklooster in Heule vertrokken.

Moeder Euphrasie (Euphrasie Hosten), reeds overste in 1906, werd opgevolgd door Moeder Flavie (Pharailde Vereecke), die er overste bleef tot aan de sluiting van het Oudemannenhuis' in 1950.